Klasik Gitar’a Dair Mini Sohbet…


Klasik gitar özenle seçilmiş ağaçlardan yapılan akustik bir enstrümandır. Solo çalınabildiği kadar eşlik yapmak için de çok uygundur.

Standart klasik gitarların yukarıdan aşağı bakıldığında ilk üç teli kalın çelik sarmalı, diğer üç teli ise naylondan yapılmış ince tel olmak üzere altı tane teli vardır. Tellere tırnaklarla ya da parmak tırnak yardımıyla birlikte vurularak çalınır. Klasik gitarda tırnakların görevi büyüktür. Temiz bir ses için tırnakların doğru törpülenmesi çok önemlidir. Tırnak törpülenmesi esnasında sert törpüler yerine daha yumuşak törpü kullanılması en sağlıklı sonucu verecektir. Tırnaklar ne çok uzun ne de kısa olmalıdır. Gitarın sap kısmında dik basıldığı için sol elde tırnaklar kısa olmalı, uzun olması kötü ses çıkmasına sebep olur. Sağ elde ise tırnaklar uzun olacaktır. Törpüleme ve kesim şekli soldan sağa doğru olmalıdır. Tırnaklar ne kadar sağlıklı ve doğru törpülenmiş olursa ses o kadar temiz çıkacaktır. Solak gitaristlerde bu durum tam tersidir. Gitarın gövdesi “8” rakamına benzer, gövdesinde “ses deliği” adı verilen yuvarlak bir boşluk vardır. Sap kısmında klavye ve akort burguları vardır.

 

Gitar çalmayı rahatlatan unsurların başında doğru oturuş ve doğru tutuş gelmektedir. Ne kadar doğru oturulur ve doğru tutulursa öğrenme süreci o kadar rahat geçmektedir. Her enstrümanda olduğu gibi gitarda da parmakların sıkılmadan rahat olması çok önemlidir.

 

Klasik gitar öğrenmeye başlamak için altı yaş uygun görülmektedir ancak bu demek değildir ki geç yaşlarda başlanamaz. Yaşınızın yedi ya da yetmiş olması hiç önemli değildir, önemli olan hevesiniz, ilginiz, ayırdığınız zaman ve tutkunuzdur. Farklı boylarda gitar temin etmek mümkündür, gitar seçimin de öğrencinin fiziksel uygunluğu dikkate alınmaktadır. Gitar çalmayı öğrenmenin süresi yeteneğin yanı sıra ilginiz, tutkunuz, çalışma süreniz ve disiplininize bağlı olarak farklılık gösterecektir. Enstrüman çalmayı öğrenirken hevesle ilk adımı atmak kadar sürdürmek de önemlidir.

 

“ Olağan bir yetenek ve olağanüstü bir azimle her şeye ulaşılabilir”

Thomas Fowell Buxton